Tapas som knytkalas


Tapas är vanligt förekommande i Spanien och innebär helt enkelt små olika rätter, som man plockar av. Det finns många olika populära tapas, men de kan egentligen bestå av vad som helst. Ju fler rätter desto bättre, och i synnerhet om man är en stor familj eller vänskara. Man kan således välja och vraka bland traditionella spanska tapas eller göra andra små rätter att samlas vid. En baguette med en liten skål aioli och en med tomatröra vid sidan om, gör nästan garanterat succé i de flesta hem. Därför är det egentligen perfekt att ha tapas som knytkalas, där sällskapet i förväg kommer fram till vem som står för vilken maträtt och hur traditionellt man väljer att göra rätterna.

Efterrätt

Efter en lyckad måltid med läckra tapas har ni förhoppningsvis inte så mycket utrymme kvar för godsaker. Med det sagt, så är det alltid gott med något lite sött efter måltiden och vill ni slippa tillaga den själva så finns det utsökta cake pops att enkelt beställa online.

Traditionella & populära tapasrätter

Spanien är rätt land att besöka om man vill äta äkta och riktigt goda tapas i all världens former. Det finns många populära tapas och dessa kan även variera beroende på var i Spanien man befinner sig. Dessvärre finns det långt ifrån tillräckligt med utrymme för att gå igenom dem alla här, så nedan kommer några förenklade förklaringar på vilka rätter ni bör söka efter recept på nätet:

  • Patatas Alioli. Något liknande vår potatissallad fast med stora potatisbitar i aioli och persilja.
  • Patatas Bravas. Friterade större bitar potatis med goda traditionella såser. Salsa brava brukar vara en något starkare sås och ofta serveras man även aioli, vilket utgör en fantastisk kombination i smak.
  • Pimientos de padron. Dessa går numera att hitta i vanliga svenska butiker och ser ut som små gröna paprikor. De är milda och tillsammans med olivolja samt flingsalt blir smaken godare än man kunnat föreställa sig. De görs i ugn och är en väldigt lättlagad rätt.
  • Gambas al ajillo. I huvudsak består rätten av räkor, olja och vitlök men den kan även innehålla chili. Det här är en rätt som serveras så varm att man riktigt kan höra hur det fräser om serveringsfatet.
  • Champiñones al ajillo – champinjoner med smak av vitlök och persilja, ibland med en hint av vitt vin.

Det kan tyckas bli en del potatis enligt förslagen ovan, men de smakar så olikt varandra att det är väl värt att servera båda rätter. Därtill är det nästan ett måste med spansk tortilla, likt en god potatisomelett, som även passar utmärkt till de flesta rätter en vardag. Därutöver är diverse minibaguetter med någon god sås eller ost tillsammans med en bit kött, fisk eller spansk tortilla otroligt populärt i Spanien.