När maten blir en fiende


I västvärlden, där skönhetsidealet framför allt för kvinnor, är att vara så smal som möjligt, kan maten orsaka stort lidande och bli ens största fiende. Statistiken visar att ätstörningar ökar ännu mer än förut, och nya typer av matproblem uppkommer också.

Förr var det främst unga tjejer som föll offer för olika typer av ätstörningar, men idag ser man även män och äldre personer drabbas. Eftersom det räknas som en kvinnosjukdom tror man även att mörkertalet bland män är relativt stort, då man helst inte pratar om det utan tycker det är pinsamt och omanligt.

Olika typer av ätstörningar är exempelvis:

  • Bulimi och/eller hetsätning
  • Anorexi
  • UNS som är en blandning av både anorexi och bulimi
  • Ortorexi som innebär att man är överhälsosam
  • Sockerberoende

När man har en ätstörning, blir även hjärnan påverkad, eftersom man inte får i sig tillräckligt med näring. Det kan ge stora humörsvängningar, kontrollbehov, lust att laga mat till andra utom sig själv eller överdriven träning utan att för den skull äta rätt.

Det första man bör göra om man misstänker att en vän eller anhörig har ätstörningar, är att försöka skaffa hjälp. Något som kan vara lättare sagt än gjort, då de flesta missbrukare av olika slag, vägrar medge att de har ett problem. Dock är det viktigt att ha tålamod med personen i fråga.