Ska man dricka till maten eller inte?


Att det är svårt att inte dricka en klunk mellan tuggorna, är något som flertalet nog är överens om. Dessutom är det socialt att dricka vin eller skåla till särskilda middagar. Alla influenser från utländska traditioner, gör också att dryck har stor betydelse på matborden.

Det man helst ska göra, är att antingen dricka före eller efter maten, gärna en halvtimme innan eller efteråt. Dricker man före maten, dämpas även hungerkänslorna och vill man gå ner i vikt, är det ett bra sätt att äta lite mindre.

Att dricka till maten kan påverka matsmältningsenzymerna

Vatten och annan flytande vätska späder ut enzymerna och kan ge sämre matsmältning och näringsupptag. Även under tuggprocessen, bearbetas matsmältningsenzymerna i munnen och gör det lättare att bryta ned maten. Det gör att de som tuggar fort och sväljer för fort eller sköljer ned det med för mycket vätska, kan få gaser senare, eller gör så att enzymerna inte kan utföra det jobb de är gjorda för.

Tänk på vattnets temperatur

Iskallt vatten är gott när man är törstig, men kan ge problem åt känsliga magar. Ta hellre ljummet vatten, gärna med en citronskiva som hjälper magen att få igång matsmältningsprocessen istället.