Att välja rätt vin till maten


När man går på restaurang kan man ofta bli tillfrågad om man vill ha vin till maten. Även när man ska anordna en större middagsbjudning hemma kan det vara roligt att bjuda på ett gott vin, oavsett om det innehåller alkohol eller ej. Men att välja rätt vin till maten är inte helt lätt. Att välja fel vin är oftast ingen katastrof men det kanske inte smakar så gott till de aktuella rätterna. Men vad är bra att tänka på när man ska välja vin till maten?

Köpa olika vinsorter


Om man ska hålla i en egen middag kan man använda sig av vinoteket.se för att köpa hem flera olika vinsorter. Då kan man prova vinerna i god tid och se hur de passar till maten som ska serveras. Det kan också vara bra att ha lite olika viner att välja bland så att gästerna själva kan välja vad de vill dricka. Går man på en restaurang är det sällan man själv behöver oroa sig för vinvalet. Där kan man fråga om råd och även provsmaka vinet innan man beställer in en flaska.

Olika smaklökar

När det gäller vin är det inte alla som uppskattar smaken, oavsett hur billigt eller dyrt vinet är. Det kan helt enkelt bero på smaklökarna. Ibland rekommenderas ett rött vin till en viss maträtt men om man inte gillar rödvin kommer det inte att smaka gott oavsett hur väl det passar till maten. Då kan det vara lika rätt att ta ett vitt vin som man gillar istället, även om det inte ska passa lika bra. Det kan också vara klokt att prova alkoholfria viner om det är just alkoholsmaken man inte är så förtjust i.