Matplatsen – i vilken miljö bör vi äta?


En njutning för ögat

Att tillaga en middag och sätta sig till bords och äta kan vara mycket enkelt, eller mer komplext än man tror. Vilken miljö man befinner sig i har stor betydelse, matstunden bör vara i en lugn miljö så att man kan sitta i lugn och ro och verkligen njuta av sin måltid. Att stressa sig igenom lunchen eller middagen mår ingen bra av, alla borde kunna sätta av tid till att förbereda måltiden för att sedan kunna njuta av den. Man äter lika mycket med ögonen som med magen så dukningen bör vara lika smakfull som maten i sig. Att kunna sitta i lugn och ro vid ett vackert dukat bord är en upplevelse som man borde unna sig då och då.

Smakfull omgivning

En njutning för ögat
Maten kan vara en upplevelse i sig, att äta i en rogivande omgivning förstärker den känslan. Matplatsen, oavsett om den är inomhus eller utomhus bör vara fri från störande ljud och ha tillräckligt mycket ljus, sitter man inomhus är det bra att ha en taklampa som ger bra ljus men inte bländar. För den bästa upplevelsen, duka med dina favoritfärger, dekorera bordet med levande ljus, servetter och varför inte en bukett blommor. Att äta utomhus kräver lite mer planering men går alldeles utmärkt, bara fantasin sätter gränser när det gäller dukning och vad man äter.

Mat förenar

Att laga mat och äta ensam kan bli tråkigt i längden, det är så mycket roligare att samla några vänner, förbereda alla ingredienser och hjälpas åt med själva tillagningen. Att laga mat tillsammans skapar en känsla av gemenskap, mat förenar människor på så många sätt. Att säga att du blir lycklig av att äta tillsammans med andra är ingen underdrift. Den sociala gemenskapen är något vi alla behöver, att skapa samhörighet vid middagsbordet är ett utmärkt sätt att umgås på.