Amerikansk mat


När man talar om ”amerikansk mat” menar de allra flesta matkulturen i USA – trots att det nordamerikanska köket (det vill säga maten i USA och Kanada) egentligen bara är en liten del av vad den amerikanska kontinenten har att erbjuda i matväg. Det är dock inte konstigt att människors tankebanor går i denna riktning, eftersom maten från USA är den som har absolut störst inflytande i Sverige, och som vi har anammat allra mest. Svenskar älskar visserligen tacos (som har sitt ursprung i Mexiko och Sydamerika) men från USA har vi hämtat allt från hamburgare och cheesecake till Starbuckskaffe och coca cola.

Det som är intressant med den amerikanska maten (i bemärkelsen ”mat i USA”) är att den är en slags sammansmältning av mat från en mängd olika kulturer. USA är ju ett land som bildades genom att människor från hela världen, mestadels olika länder i Europa, utvandrade dit en gång i tiden. Dessa människor förde med sig sina egna maträtter, och de anpassades med tiden och blev en del av det vi idag känner igen som amerikansk mat. Allt från den italienska pizzan till den kreolska grytan är exempel på detta. Dessa kombinerades med den redan inhemska maten, det vill säga de rätter och råvaror som har sitt ursprung i den indianska matlagningen, hos USA:s ursprungsbefolkning. Det handlar till exempel om majs (som amerikaner använder till allt från att skapa sirap till att destillera whisky) och om kalkon, som har en framträdande roll i den amerikanska kulturen som traditionell huvudrätt vid tacksägelsedagen.

På grund av att USA är ett så stort land har det också uppstått regionala varieteter av det amerikanska köket. Den tidigare nämnda kreolska matlagningen är ett exempel på det, då den är vanligast i Louisiana. Den är en slags blandning mellan franska, spanska, irländska, afrikanska, haitiska och tyska influenser, och är således i sig ett exempel på den kulturella mångfald som finns i det amerikanska köket.

Om du vill uppleva en bit av det amerikanska köket här i Sverige, ska du bege dig till O’Learys i Mall of Scandinavia. Där kan du nämligen inte bara njuta av klassiska amerikanska rätter som hamburgare, utan också ta del av en del av den amerikanska kulturen genom att spela bowling, en av USA:s mest populära sporter.