Barnens första mat


Mat är människans drivmedel, och vad vi stoppar i oss är därför mycket viktigt för att vi ska få den energi vi behöver och för att våra kroppar ska må bra. Detta påstående är aldrig mer sant än när man talar om barn, vars kroppar ska utvecklas och växa på den mat de får under sina första år. Under barnets första sex månader i livet får barnet allt dess kropp behöver från mammans bröstmjölk, och man kan med andra ord slappna av som förälder. Från och med att barnet är sex månader gammalt är det dock dags att börja ge barnet smakportioner av vanlig mat – både för att barnet ska vänja sig vid smakerna och för att det ska lära sig att tugga. Dessutom behöver barnet vid det laget mer energi än det kan få från bara bröstmjölken.

Smakportionerna ska vara små – inte mer än en eller ett par teskedar stora. Det är bra att vänja barnet vid olika smaker, men det finns vissa saker man ska undvika i barnens första kontakt med mat. En sådan sak är salt, eftersom små barn kan fara illa av för mycket salt i kosten. Man ska också undvika socker i för stora mängder. Det är till exempel inte bra att ge barnet sötad yoghurt, saft, kakor eller glass under denna första period. Däremot får man gärna tillsätta lite extra fett i portionerna, i form av exempelvis en tesked rapsolja. Den energin gör barnet snart av med.

Det går utmärkt att laga barnets smakportioner själv. Det kan finnas flera anledningar till att man vill göra det. Dels har man på det sättet full kontroll över vad barnet får i sig, dels kan det bli billigare än att köpa färdig barnmat på burk, för att nämna två exempel. Det finns dock några saker som är viktiga att tänka på om man vill laga mat själv till sitt barn.

En sådan sak är hygienen. Små barn är mycket känsliga för infektioner, och allt sådant som man tänker på gällande hygien i köket bör man därför vara tio gånger så noga med när man lagar mat till sitt barn. Man ska också tänka på vad som är lättast för barnet att äta. Kokad mat är till exempel bättre än stekt mat – barnet bör inte få stekt mat förrän det är ungefär ett år gammalt – och man kan behöva finfördela maten genom att göra puré av den eller finhacka den.

Små barn behöver äta ofta, och om man ska ge sig ut på en promenad eller en längre utflykt är det därför viktigt att man tar med sig en eller flera portioner mat. Om du letar efter en barnvagn där man lätt får plats med all packning man behöver ha med sig när man går ut med ett barn ska du kika på Bugaboo Donkey, som du bland annat kan köpa på Bibgaby.se. Det är en anpassningsbar vagn som passar alla faser i barnets och familjens liv, bland annat tiden under barnets första år, då man måste ha med sig mycket mat när man går hemifrån.