Världens dyraste maträtter


Det går trender i mat, precis som det går trender i kläder, bilar och elektronikprylar. För den som gillar att äta och att laga mat finns det en uppsjö av inspiration att hämta på nätet, via matlagningsprogram och receptböcker. Om man gillar att resa och uppleva nya kök finns det en trend som aldrig går ur tiden – dyra maträtter med de allra finaste ingredienserna. Exklusiv mat finns att avnjuta på Michelin-restauranger världen över och på nyuppkomna restauranger som ännu inte blivit “stjärnmärkta”. Sedan finns det restauranger som specialiserar sig på att importera och bara använda de mest exklusiva och sällsynta ingredienserna i sin matlagning, och som hamnar på topplistorna av en anledning – priset. Läs vidare nedan för att få en inblick i de allra dyraste köken.

Råvaror av hög kvalitet

En kock som är anställd på en femstjärnig resort i Los Cabos, Mexico har tagit fram en maträtt som, i mångas tycke, kostar en hel förmögenhet. Det är något så enkelt som en lyxig tacos som man får lägga ut dryga 225 000 svenska kronor för. En lyxig tacos innehåller bland annat rysk kaviar och kobebiff, en japansk köttdelikatess med mycket marmorering. En annan kostsam maträtt är den gyllene sushin som serveras på en restaurang i Manila, Filippinerna. Där blir man serverad rå fisk som, istället för sjögräs, är omsluten av guldlöv. Fiskrätten är även dekorerad med diamanter, så tillvida man inte känner att guldlöv är fullt tillräckligt. En sushitallrik kostar 20 000 kronor. Om man inte känner sig fullt lika generös kan man resa till New York, där man kan avnjuta en omelett med hummer och rysk kaviar. Prislappen? Dryga 7 500 kronor för en person. Oavsett vad man är sugen på så finns det flera restauranger runt om i världen som kan stilla ens begär av exklusiv mat.

Laga en lyxig middag

Om man vill ställa till med en större fest med fina råvaror bör man se efter vilka som är i säsong. Den allra bästa smaken får man genom att tillaga mat efter årstidernas utbud. På höstkanten är kräftor och kantareller ingredienser som kan få smaklökarna att hoppa av lycka. Ibland kan det vara läge att Låna pengar hos Sambla, särskilt om man har bjudit in många vänner. Kompromissa inte på kvalitén, utan välj hellre få, riktigt bra, ingredienser och komplettera med billigare tillbehör som surdegsbröd och ostar. Lägg krut på dukningen och välj, om möjligt, att duka med riktigt porslin, levande ljus och linneservetter. Det sätter guldkant på hela bordet. Glöm för all del inte dryck! Servera drinkar och annan måltidsdryck, exempelvis vin eller öl, som passar till maträtterna som serveras. Tänk också på att alltid ha ett alkoholfritt alternativ, för den som önskar det. Buon appetito!