Spanska klassiker i köket


Om man vill ställa till med en riktig spansk afton hemma lagar man sannolikt en av två saker: tapas eller paella. Till det bjuds självklart en stor karaff med sangría. Förutom att det är gott finns det en annan anledning till att bägge dessa rätter passar så bra vid just sociala tillställningar – de är tänkta att delas. Tapas jämförs ofta med snittar eller annan tilltuggsmat, med den skillnaden att tanken är att man ska äta sig mätt på dem. Egentligen vore det alltså mer riktigt att jämföra tapas med sushi. När man äter tapas på restaurang beställer man in tallrikar, raciones, av varje ”rätt”, som alla i sällskapet sedan kan dela på. På det sättet kan alla få smaka på varje rätt, samtidigt som man får i sig tillräckligt för att det ska bli mättande.

På samma sätt måste man vara minst två som beställer in en paella att dela på, när man äter på restaurang. Det beror sannolikt på att paellan tar så lång tid att tillaga, men också på att den tillagas i en stor och grund panna, som gör att man får plats med tillräckligt mycket mat för två personer. Lagar man en paella hemma i köket (eller ute i trädgården) gör man det ofta för betydligt fler personer än så, i en panna som är så stor att man knappt kan sträcka sig över den.

Om du skulle vilja uppleva genuin spansk mat, i Spanien, ska du gå in på Kampanjjakten.se. Där kan du bland annat hitta en rabattkod till SAS, så att du kan köpa flygbiljetterna till Spanien billigare. På det sättet har du råd att beställa in fler tapas på restaurang.