Den blå maten


Folk lever på närproducerad mat och äter det som finns för säsongen. Dessutom äter man mycket grönsaker och örter och får på så sätt i sig alla de viktiga vitaminerna. Frukten odlar man själv och socker och vetemjöl förekommer inte lika ofta mellan måltiderna. Även kött äter man mindre mängder av och i så fall kött från gårdar i närheten. Däremot fisk från den egna kusten som inte har färdats med långväga transporter från andra länder, lagar man tämligen ofta. Komjölken ska man inte få för mycket av heller, men gärna yoghurt och ost.

Det viktiga är också att inte äta för mycket och helst inte stora mängder på kvällen, då man istället ska låta organen vila. Många människor i västvärlden äter ofta stora middagar och det kan störa kroppens matsmältningssystem. Det är bättre att äta en stadig lunch och något lätt på kvällen istället.

Var hellre lycklig små stunder och oftare, än någon gång då och då

Det är naturligtvis inte bara kosten som räknas om man ska leva ett långt liv. Hur man lever det spelar oerhört stor roll, och en sak gemensam för dessa zoner är att man umgås mycket med sina nära och kära och behåller traditioner och kultur. Trots att man arbetar mycket med kroppen och utför tungt arbete och går långa sträckor, kopplar man av med sina anhöriga och bästa vänner, och det ger ro och lycka. Man fokuserar inte så mycket på materiella ting och glädje för dessa människor, innebär oftast de enkla, goda stunderna i vardagen, än t.ex. en lyxresa en gång om året.

De blå zonerna är än så länge:

  • Ogliastra på Sardinien
  • Småland i Sverige
  • Okinawa i Japan
  • Loma Linda i Kalifornien
  • Ikaria på Grekland
  • Nicoya på Costa Rica

Detta kan självfallet komma att ändras med tiden och ytterligare zoner kan läggas till, förhoppningsvis.