Maten – en kulturell betingelse


Mat är inte bara ett nödvändigt ont för att hålla kroppen igång, utan ger även en känsla av gemenskap och socialt engagemang. I Sverige har man länge avundats de sydländska middagarna, utomhus till sena kvällen eller de diskussionsladdade sammankomsterna, samtidigt som man avnjöt maträtt efter maträtt. Ändå har svenskarna inte samlats till bords på det här sättet, mer än till högtider som jul, påsk och midsommar och då var det också en sjuherrans fest.

Men till vardags åt man främst för att överleva och ofta var det relativt tidiga middagar, då mörkret tidigt lade sig över de nordiska breddgraderna.

En ny tradition

Sedan något decennium tillbaka har dock detta beteende ändrats. Idag blommar restaurangkulturen som aldrig förr i de svenska storstäderna, och svenskarna äter ute mest av alla av de nordiska folken. Att dela en måltid och att välja restaurang har blivit en identitet i dagens samhälle. Det har naturligtvis ökat med det ökade resandet och genom att människor från olika länder strålar samman och bygger vidare på sina gemensamma relationer.

Idag kan man nästan jämföra svenskar med central-eller sydeuropeiska folk som i stort sett äter ute varje dag eller delar en middag tillsammans med goda vänner. Mat har givit en mening och en struktur och man har insett att man vill dela det så ofta man kan. Inte bara till fest.

Viktigt för åldrandet att både äta rätt och att samlas tillsammans

Detta har blivit mycket uppmärksammat när man har studerat de blå zonerna och hur man lever där. Måltiden handlar inte bara om att äta nyttigt men att laga den tillsammans och känna glädje och gemenskap när man äter den. Därför spelar det en viktig roll för alla människor, och inte minst för de gamla, som tyvärr oftast blir bortglömda idag. Att berätta historier om hur det var förr och att dela nostalgiska minnen, är oerhört viktigt och något som är mycket mer förekommande i sydligare länder. Att äta ihop med familjen och blanda unga och gamla, samtidigt som man för sina gamla recept vidare till yngre generationer, är något som uppskattas oerhört mycket hos den äldre befolkningen, och svenska pensionärer utgör inget undantag. Det är viktigt att komma ihåg när äldreomsorgen utvecklas.

Mat visar vem man är

Precis som man visar sin identitet med mode och utbildning/jobb, ger den mat man äter ett hum om vilken personlighet man har eller vill ha. Det finns även vissa studier som försöker bevisa vilken typ man är om man föredrar vissa smaker. Dessa studier ska man naturligtvis ta med en nypa salt.

Mat ur ett belöningsperspektiv

Precis som med hundar som får något gott när de gjort en god gärning, brukar människan även belöna sig själv eller sina nära med en godbit eller en trevlig maträtt. Smaklökarna har alltså en enorm makt och bara tanken på något gott, kan skapa en hungerkänsla.

Det är naturligtvis både på gott och ont.