Är den svenska husmanskosten på väg att försvinna?


I och med att länder och folkslag blir mer och mer uppblandade är det ganska naturligt att även maten kommer med nya inslag och influenser. Idag när man ser på matprogram på tv, är det många kockar som har varit på resa eller till och med kommer från utlandet som ger ny inspiration och recept. Är detta på bekostnad av det gamla svenska köket? Håller den svenska husmanskosten på att ersättas av nya rätter eller håller det, tvärtom på att få ett uppsving igen?

Under en lång tid, har snabbmaten stått i centrum och färdigrätterna sålde som smör i solsken. Att laga mat var det ingen som hade tid med.

Mer och mer börjar det bli populärt att laga sin egen mat igen. Dels för att det är nyttigare, dels för att det faktiskt är roligt. Det som är viktigt är egentligen inte vilken maträtt det är, utan att den är hemmagjord. Matprogrammen hopar sig på tv-tablåerna. Från Per Morbergs riktigt traditionella, svenska recept, till Sébastien Boudets franskinspirerade bakverk.

Dock bevarar julbordet sina traditionella klassiker, även om det ibland förekommer någon utböling med libanesisk eller japansk influens. Husmanskosten försvinner kanske inte, men är öppen för förändringar.