Mat och välfärdssjukdomar


I många länder äter man idag ihjäl sig. Det kan tyckas konstigt, men så är det. Den mat man äter i högutvecklade länder är ofta processad och innehar inte lika mycket näring som ekologisk eller närproducerad föda. Dessutom har folk råd att köpa det mesta som finns på hyllorna i mataffären, och det gör att man “unnar sig” något gott, oftare.

I dessa länder har mycket av maten dessutom tendens att innehålla mycket dolt socker för att göra smaken mer aptitlig. I industriellt tillverkad mat förekommer också många konserveringsmedel och e-nummer som kan vara cancerframkallande eller ge andra sjukdomar.

Globaliseringen har medfört att mycket av maten man äter idag, kommer från andra länder. I många fall är det inte reglerat hur fisken är fiskad eller hur djuren är uppfödda och inte heller hur saker är odlade. Det bidrar i många fall till en näringsfattig kost som inte är bra för kroppen.

Den vanligaste välfärdssjukdomen är fetma och diabetes . I folkmun har det kommit att kallas för sjukmanskost.

Folk blir större och större i och med att de rör sig för lite och äter för mycket. Man äter också gärna snabbmat eftersom det är enkelt och går snabbt.

Även drycker som alkohol och läsk är något som är betydligt vanligare i västerländska samhällen än på mer isolerade platser på Jorden.

Eftersom maten alltid har varit och kommer att fortsätta vara en social och kulturell aspekt och en anledning att umgås, påverkar grupptrycket att fler och fler äter likadant. Dock börjar folk bli mer medvetna och inse vikten av den påverkan som det har, även på miljön. Därför har ekologisk mat blivit mer och mer populärt. Sverige har sedan länge tillbaka varit ett jordbruksland som odlade sina egna grödor, men är idag mindre självförsörjande.