Mat skapar så mycket känslor och glädje. Det är en stor del av våra liv och för många är det ett intresse som vad som helst. Att laga mat, äta mat och att förstå historien bakom en viss maträtt kan vara ett helt fritidsintresse eller till och med ett yrke. Gastronom heter det yrke där man har specialiserat sig för att ta reda på varifrån maten kommer och dess historia. De är oftast inte så intresserade av maten i sig utan det som ligger bakom. Varför äter en viss kultur en viss mat och så vidare. Till exempel så hade en gastronom älskat att berätta för dig hur våra svenska köttbullar egentligen kommer ifrån Turkiet och att de går att spåra tillbaka till när Karl den tolfte var där och sedan tog hem både dessa och kåldolmar. Det har bara blivit svenskt på senare tid för att vi har ätit och förfinat dem i generationer.
Jag ska bjuda på lite rolig fakta om mat. Utan färgämnen är Coca-cola faktiskt grönt. Det var nog klokt gjort av tillverkarna att blanda i färgämnen då den svartbruna drycken är mer läskande än något grönt. Sverige är det land i västvärlden som äter mest bananer. De flesta bananer kommer ifrån Sydamerika och vi i Sverige äter hela 17 kilo per person och år. Har du problem med att skala och hacka lök utan att gråta så finns det knep. Ett knep är att lägga löken i blöt innan du hackar den, ett annat att tugga tuggummi samtidigt. Då sägs det att det du inte kommer att gråta lika mycket.
Gurkor räknas som bär och det gör även vattenmeloner och bananer. Ananasen växer på en buske och det är en frukt per buske. Det gör att det krävs otroligt stora marker för att få mycket ananas.