Bröd runt om i världen


Bröd är en sak som äts i de flesta kulturer runt om i världen. Dess historia går att spåra hundratals år tillbaka i tiden och bröd är en sak som livnärt alla möjliga personer. En stor del av världens befolkning anser att bröd är ett måste till många måltider. Vissa äter endast bröd på morgonen, till frukost, medan andra endast äter bröd som en måltid eftersom de inte har råd med annat.

Det är till exempel vanligt att äta bröd till pasta och till soppor. Men även till olika grytor och liknande. Sedan finns det självklart måltider som i stort sett består av en stor smörgås, där brödet många gånger anses vara stjärnan i rätten.

Sveriges bröd

När man pratar om Sveriges bröd är det omöjligt att inte prata om knäckebröd. Det finns flera varianter av knäckebröd, Wasa är det populäraste märket och på Wasa.com finns det information om vilka varianter av knäckebröd det finns. Men det svenska köket innehåller vanligtvis inte lika mycket bröd som köket i många andra länder gör.

Bröd i södra delarna av Europa

Brödet i de södra delarna av Europa brukar vanligtvis konsumeras färskt, till skillnad från brödet här i Sverige. De populäraste brödsorterna i länderna är främst surdegslimpor och baguetter. Men det finns självklart en rad med andra varianter också. Trots att dessa brödsorter även finns tillgängliga i Sverige sägs det att de är som allra bäst nybakade i länderna söderut.

Asiens bröd

Brödet i Asien äts lite olika beroende på vilket land det handlar om. I Kina är det vanligt att fritera bröd medan brödet som bakas i Indien, naanbröd, görs det i en tandoori-ugn. Som mest bröd äts det dock i Centralasien och det sägs att Kazakstan och Uzbekistan är de länder som tillagar allra mest bröd varje dag.

Baka bröd

Förutom att det är möjligt att köpa bröd i de allra flesta matbutiker samt i bagerier väljer många personer att baka eget. Det är faktiskt rätt lätt att baka bröd så länge du verkligen följer receptet som finns. Vissa brödsorter kan självklart vara lite mer komplicerade att tillaga, men som med allt annat kommer du bli bättre på att baka olika brödsorter ju mer du övar.