Så lyckas du med pastan


Pasta är en rätt som aldrig kan gå fel. Den kan varieras i oändlighet och fungerar lika bra till vardags som till fest. Med några enkla tillbehör och kryddor kan du skapa en unik eller klassisk rätt. Men det är skillnad på bra och dålig pasta. En sönderkokt och smaklös pasta kommer inte göra något större intryck på någon. Så vad ska man egentligen tänka på för att alltid lyckas koka den perfekta pastan?

Använd rätt kastrull

Ett vanligt misstag som många gör är att de använder en alldeles för liten kastrull. Det finns särskilda pastakastruller med hög kant som är anpassade för att koka stora mängder. Dessa brukar även ha ett speciellt lock så du enkelt kan hälla av vattnet utan att bränna dig eller spilla. Du ska ha 1 liter vatten per 100 gram pasta. Koka alltid upp vattnet innan du häller i pastan. Glöm inte heller att salta och snåla inte. Man brukar säga att man ska ha 10 gram salt till 100 gram pasta. Du ska inte heller använda något lock när du kokar pasta.

Välj pasta från ett erkänt märke

Det är skillnad på bra och dålig pasta. Välj ett bra och erkänt märke för att vara på den säkra sidan. Det italienska märket Barilla är en riktig expert när det kommer till pasta och deras produkter säljs i de flesta livsmedelsbutiker. De har allt från spagetti till fjärilspasta och tipsar även om goda recept på sin hemsida. Med deras högkvalitativa pasta är du en bra bit på vägen till en lyckad måltid.

Följ anvisningarna

Om du vill få din pasta enligt det som kallas “pasta all’italiana” ska du följa den koktid som står på paketet. Smaka alltid av pastan någon minut innan den är färdig för att kolla läget. Om du ska göra en sås till din pasta är den en god idé att spara några skopor av pastavattnet för att smaksätta såsen. Pasta fortsätter att koka även efter att du har hällt av vattnet så det är viktigt att du snabbt hivar ner den i såsen eller ställer fram den till servering. Pasta ska som bekant ätas omedelbart för att den ska smaka så bra som möjligt.

Pasta kan även serveras kall

Det finns många rätter där man serverar pastan kall. Det är till exempel vanligt med kalla pastasallader. Om du ska göra en kall pasta ska du låta vattnet rinna av och hälla i lite olivolja i pastan. Låt pastan svalna men glöm inte att röra om ibland. Pasta kan förvaras cirka ett dygn i kylskåp om du vill äta den dagen efter. Var noga med att täcka över den med celloplast innan du sätter in den.